DJ, esiintyvä taiteilija

DJ esiintyvänä taiteilijana ja ammattina

DJ:n ensisijainen tehtävä ravintola ympäristössä on luoda asiakkaille ilmapiiri, joka johtaa myynnilliseen vaikutukseen ja tuottaa tulosta taloudellisesti kyseiselle ravintolalle. Näitä vuoroja kutsutaan yleiskielessä “koppikeikoiksi”.

Kun jokin ulkoinen tekijä vaikuttaa vaikka masentavasti DJ:n mielialaan, se näkyy myös työskentelyssä. Silloin se on yleensä juurikin se DJ, joka painaa vain ”Playta”. Tämä ei ole ravintoloitsijoiden eikä asiakkaidenkaan etu.

DJ:n kaikki työskentely perustuu mielialaan ja siihen miltä sillä hetkellä tuntuu.

Kun DJ on hyvällä tuulella, se näkyy ja kuuluu, ns. “asiakkaan tasolla”. Kaikesta tekemisestä tulee positiivisempaa. Asiakaspalvelu, soittaminen sekä yleinen ilmapiiri paranee huomattavasti, kun kyseisessä esiintyjässä virtaa endorfiinit.

Mitä on nykyajan DJ?

DJ on usein tilaustyöntekijä, laskuttava taho, joka toimii toisen yrityksen tai oman yrityksensä alaisena. DJ:n ammatti on pääsääntöisesti olla viihdyttäjä. Nykypäivänä mukaan on tullut asiakaspalvelu, joka on johtanut siihen, että DJ helposti luetaan myös kyseisen ravintolan työntekijäksi.

DJ on usein suomalaisen asiakaskunnan silmissä ns. “jukeboksi”. Tämän ehdon on valitettavasti luonut striimauspalvelut sekä se, että musiikista tullut nopea kulutustuote, ihan niin kuin muustakin materiasta.

Nykyään DJ:lle luodaan enemmän vastuullisia alueita kuin koskaan ennen. Kaikkialla ei ole samoin, mutta asiakaskunnan tullessa vaativammaksi on myös DJ:n työskentelystä tullut haastavampaa. Pitää osata käsitellä useita eri tekniikan asioita, ensisijaisesti soittaminen, äänitekniikka ja sen säätö sekä valotekniikka. Tämän lisäksi vastuu alueisiin voi kuulua erinäiset videotoistolaitteistot.

Suoratoisto aparaatit sekä äänikäsittelyt (ääniteknikon työt). Vastuualueita voi olla tätäkin enemmän, mutta näin pähkinänkuoressa.

Useat paikat vaativat myös mikrofonin käyttöä, joka on suora johdannainen siihen, että DJ on esiintyvä taiteilija. Puhuminen useille sadoille jopa tuhansille ihmisille ei ole itsestäänselvyys, varsinkaan tilanteessa jossa joudut valita musiikin, olla asiakaspalvelija, hoitaa tekniikkaa sekä viihdyttämään ravintolan asiakaskuntaa.

Kyseisen pakan käsitteleminen on henkisesti raskasta, hymy huulilla näyttäen koko yleisölle, että nautit.

DJ on yleisön peili

Puhumattakaan siitä, että missään tilanteessa ei voi julkisesti juontaa mitään loukkaavaa tai tuoda esille verbaalisesti asioita, jotka voisivat johtaa yrityksen imagon menettämiseen tai sen heikkenemiseen. Tämä kaikki vaatii jatkuvaa keskittymistä, tanssilattian ja tilanteen lukemista sekä yleistä tilannetajua.

DJ ja alkoholipolitiikka

Kyseinen teksti koostuu DJ-yhteisön kanssa käydyistä yleisistä keskusteluista koskien DJ:n alkoholin käyttöä työaikana, sen syistä, seurauksista, näkemyksistä ja vaikutuksesta yleisöön sekä yleiseen ilmapiiriin.

Tässä saatteessa käydään asiaa läpi yleisellä tasolla DJ:n työtä. Tämän on tarkoitusta antaa laajempaa käsitystä niin DJ:n ammatista ja mentaliteettisista, kuin haasteista työaikana.

Alkoholin tarjoilu ravintola­ympäristössä

Alkoholi tarjoilu on kuulunut kautta aikojen esiintyvien taiteilijoiden ansiotulon lisäksi toisella nimellä kutsutuksi “raideriksi”. Tämä on olennainen osa keikkapalkkiota ja esimerkkinä useat artistit voivat kieltäytyä esiintymästä, jos esimerkiksi raideri ei täyty.

Tämä tuo moraalisen konfliktin. Jokaisen ihmisen käsiteltäväksi jää se, miten he näkevät DJ:n sekä artistin eron. Onko artisti se, joka soittaa kitaraa ja laulaa? Vai onko artisti se, joka viihdyttää juhlakansaa? Miten se määritetään? Kuka sen määrittää?

Laki ei kiellä DJ:tä nauttimasta alkoholijuomia ravintola ympäristössä koska DJ ei ole ravintolan henkilökuntaa eikä DJ myöskään tarjoile alkoholia.

Jokaisen DJ:n omalle vastuulle jää kuitenkin se, kuinka paljon hän illan aikana eliksiiriä nauttii. Liika on aina liikaa ja se on jokaisen omalla vastuulla, eikä pelkästään DJ:n ammatissa.

Jokaisen yrityksen omassa harkintakyvyssä on tietenkin se, tarjoaako tuo baari DJ:lle nuo muutamat juomat ja toivottaa sen tervetulleeksi esiintymispaikalle, maksaako DJ itse vai tarjoileeko ravintola juomia DJ:lle ollenkaan. Kuten aikaisemmin on mainittu tämä voi luoda pohjan koko illalle sekä sen mielentilan minkä DJ tuo esille asiakkaille.

DJ:n laskutus ja palkka­perusteet verrattuna ravintola­työn­tekijöihin.

DJ:n palkka koostuu lähtökohtaisesti aina keikkapalkkioon, samoin kuin artisteilla.

DJ:llä ei kerry lomapäiviä, DJ:llä ei ole sairaslomaa tai rahallista korvausta sairasloma päivistä. DJ:llä ei ole liittoa, joka ajaisi DJ:n asioita.

DJ ammattia harjoittavilla tekijöillä on erittäin heikko laki- sekä työehtosopimus. Toisin sanoen niitä ei ole. Kaikki toiminta perustuu DJ:n ja yrityksen kanssa sovittuihin asioihin.

DJ ei saa tuplapalkkaa pyhinä tai lisiä. Palkka on aina sama, mikä yrityksen kanssa on sovittu.

Kun DJ ei ole töissä, hän ei tienaa. Hän ei saa mitään.

Tieteellistä faktaa

  • Alkoholi vapauttaa ihmisissä endorfiinia
  • Puheliaisuus ja sosiaalisuus kasvaa
  • Estot heikkenevät
  • Muut ihmiset ovat helpommin lähestyttäviä

Yhteenveto

  • DJ on esiintyvä taiteilija, teknikko ja asiakaspalvelija.
  • DJ:n työskentely on tunneperäistä.
  • Jokaisen ihmisen omalla vastuulla on nautittujen annosten määrä.
  • Ravintola määrittää tarjoilun laadun.
  • DJ:llä ei ole liittoa tai työehtosopimusta ja tukea.

Jokaisen DJ:n vastuulla on omassa toimipaikassaan tapahtuva oma käytös. Alkoholi vaikuttaa positiivisesti DJ:n työskentelyyn ja on suoranaisesti verrattavissa asiakasviihtyvyyteen, tunnelmaan ja kuinka DJ asennoituu omaan toimipaikkaansa.

Jos muutaman juoman hinnalla pystyy vaikuttamaan koko baarin asiakaskunnan mielialaan, on mielestäni suotavaa DJ:n nauttia alkoholia toimipisteessänsä. Ravintoloitsija itse päättää kuinka tämä suoritetaan, yleisenä käytäntönä on kuitenkin raideri pohjainen tarjoilu, joka kuuluu osaksi ansiotuloja.

Jos itse toimisin ravintoloitsijana, maksaisin kyseisestä mielialasta mille tahansa vaikuttavalla taholle, joka sen luo mielelläni. Tämä kun tuo suoraan lisää tuloja yritykselle sekä luo tekijöiden kanssa hyvällä tuurilla ikuisia suhteita.

DJ:n työ ei ole ryypätä vaan jakaa hyvää oloa ja mielentilaa. Luoda se mielentila, joka saa asiakkaan palaamaan kerta toisensa jälkeen. Se on erittäin suuri vastuu ja suuri osa ravintolan liiketoimintaa. Jokainen toimija valitkoon itse kuinka tärkeänä DJ:tä pitää ja mikä vaikutus sillä on yleisöön.

Vaihtoehtona on aina korvata DJ suoratoistopalveluilla, mutta kysymykseksi jää, palveleeko se asiakasta yhtä hyvin ja ammattitaitoisesti?